Iso8859-1 to utf8 and vice versa

Hello.

(tech info: rt3.0.2 runs on redhat 9.0, MySql and apache 2.0.40)

We have a problem with RT concerning the special norwegian characters æ ø and å.

letter iso-8859-1 utf-8


æ 0xF8 0xC3 0xA6
ø 0xE6 0xC3 0xB8
å 0xE5 0xC3 0xA5

(Typically we norwegians are not content with ending the alphabet on Z…) The problem occurs as follows:

I have a template in RT which contain the characters æ ø and å. When I send a mail from my test hotmail account to RT the autoreply that gets back to the hotmail account does not show æ ø and å correctly.

Now… As far as I understand pages in RT are in utf8, while hotmail generates iso8859-1 characters.

However, RT is able to show the incomming æ ø and ås correctly.

So:
using hotmail to send mail to RT => (æ ø and å is shown correctly in the RT gui, displayed in utf8 encoding)
when RT sends autoreply, shown in hotmail => (æ ø & å is shown as ø Ã¥ æ (utf8) in the received message)

There seems to be a problem in converting characters. Do you have any suggestions?

-Einar Fagertun

Used to have the same problem but with spanish characters á, é, í, ó, ú, ñ
and Ñ.

I’ve changed this section in my RT_Siteconfig.pm:

Set($EmailOutputEncoding , ‘utf-8’);

with this:

Set($EmailOutputEncoding , ‘iso-8859-1’);

That solved the problem with outgoing mails.
However, I’ve never could fix the encoding of the attachments, which get
corrupted (or something) when they arrive.-----Original Message-----
From: Einar Fagertun [mailto:einar.fagertun@cc.uit.no]
Sent: Martes, 16 de Septiembre de 2003 12:16 p.m.
To: rt-users@lists.fsck.com
Subject: [rt-users] Iso8859-1 to utf8 and vice versa

Hello.

(tech info: rt3.0.2 runs on redhat 9.0, MySql and apache 2.0.40)

We have a problem with RT concerning the special norwegian characters æ ø
and å.

letter iso-8859-1 utf-8


æ 0xF8 0xC3 0xA6
ø 0xE6 0xC3 0xB8
å 0xE5 0xC3 0xA5

(Typically we norwegians are not content with ending the alphabet on Z…)
The problem occurs as follows:

I have a template in RT which contain the characters æ ø and å. When I send
a mail from my test hotmail account to RT the autoreply that gets back to
the hotmail account does not show æ ø and å correctly.

Now… As far as I understand pages in RT are in utf8, while hotmail
generates iso8859-1 characters.

However, RT is able to show the incomming æ ø and ås correctly.

So:
using hotmail to send mail to RT => (æ ø and å is shown correctly in the RT
gui, displayed in utf8 encoding)
when RT sends autoreply, shown in hotmail => (æ ø & å is shown as ø Ã¥ æ
(utf8) in the received message)

There seems to be a problem in converting characters. Do you have any
suggestions?

-Einar Fagertun
rt-users mailing list
rt-users@lists.fsck.com
http://lists.fsck.com/mailman/listinfo/rt-users

Have you read the FAQ? The RT FAQ Manager lives at http://fsck.com/rtfm

Hello.

(tech info: rt3.0.2 runs on redhat 9.0, MySql and apache 2.0.40)

We have a problem with RT concerning the special norwegian characters � � and �.

RT 3.0.2 is 3 patchlevels out of date. There have been numerous fixes to
the internationalization code since then. The first thing you should do
is upgrade to 3.0.5

Best,
Jesse

Request Tracker — Best Practical Solutions – Trouble Ticketing. Free.